Pcelica
|
Postano: Tue Mar 30, 2010 6:58 pm Naslov: Predskolska dob i prevencija |
|
|
Imam dijete od 4 godine i 3 mjeseca. Prica talijanski i hrvatski jezik, uopce ne mijesa jezike, prebaci sklopku u sekundi i tocno zna kome se kako treba obratiti na kom jeziku. Slova izgovara sva ispravno, znaci r, l i ostalo - jedino za lj nisam sigurna jer pojedinacno ne moze izgovoriti ali u kontekstu neke rijeci izgovori dobro.
Problem je u tome sto mi se cini da ima problem da ne cuje rijeci kako treba a ne zato sto ne cuje, znaci nije da slabo cuje, nego krivo cuje.
Sa mnogo pjesmica muku mucimo ...recimo neka djecija pjesam na cd-u. Mladje dijete za cas propjeva, a starije premda slusa tu istu pjesmu gotovo od rodjenja, krivo ponovi rijeci. Kad gleda nesto na tv ili cak kad ja nesto kazem, ponovi skroz krivo rijec. Ponekad slovo v izgovori kao f.
Nekad tvrdi da se nesto kaze tako (jer je on to tako cuo) a to nije tocno.
Nekim odredjenim rijecima promjeni redoslijed slogova. To sve primjecujemo samo muz i ja, jer nije jako izrazeno. Recimo tete u vrticu nisu primjetile nista.
Muz ima disleksiju (ne dijagnosticiranu) a citali smo da je naslijedno, pa smo pomislili da bi to moglo upucivati na to. Na njemackim stranicama o toj temi susrela sam se sa izrazom koji sada doslovno prevadjam: foneticka osvjescenost. Mislim da je upravo to njegov problem- to mu nije bas razvijeno. Znam da je mali za bilo koju dijagnozu, ali ja mi primjecujemo tu posebnost. Zanima me da li se moze nekim vjezbama vec u ovoj dobi to popraviti ili cak prevenirati disleksiju. Hvala. |
|